dilluns, 7 de febrer del 2011

Camí de Cavalls 11,12,13 Ciutadella - Cala Galdana

Ruta 11, 12 i 13 Ciutadella - Cala Galdana

Distancia: 30Km aprox. - Dificultat: Mitja

Sa ruta d'avui aniré per es Camí de Cavalls desde Ciutadella fins Cala Galdana, podriem dir que es una ruta dividida en dues meitats, ja que primer farem sa zona de ponent i despres sa zona sur, es punt que les separa es es far d'Arturix i será es nostre referent de sa nostra primera part.

Partim desde sa Plaça des Pins de Ciutadella, sortint per es carrer Mallorca, en realitat es camí de Cavalls comença a Cala Blanca que está a uns 6km des punt de sortida.


Una vegada arribam baix des carrer Mallorca torbam sa Plaja Gran, una petita caleta que està be dins es poble.




Seguim en direcció sur tot es temps bordejant sa costa, i poc a poc anam dexiant Ciutadella.






Durant es trajecta hem de desviar-nos de sa costa perque hi ha sa construcció des nou dic.






Aqui per primera vegada vorem es far d'Arturix que ens dona una idea de lo que ens queda per caminar.






Seguim caninant ran de sa vorera i quant som aprop de Sa Caleta, trobarem un petit tram des camí de Cavalls senyalitzat.






A sa punta de sa Caleta hi ha una torre de defensa costanera que podem visitar s'anomena es Castellar. Es un poc diferent a sa resta de torres de Menorca, esta rodejada per un fosso i apenes es veu desde defora.






Seguint es tram de camí de Cavalls arribam a sa Caleta, una platja bastant frecuentada en temporada alta però que en aquell moment nomes era per jo.




Apartir d'aqui ja deixam de tenir indicacions de GR223 i hem de intentar mantenir sa linea de sa costa en direcció sur fins arribar a cala Santandira, aquesta platja si que està mes urbanitzada i en s'estiu está plena de turistes.



Pujam per  s'urbanització fins tornar arribar a sa costa i tornaren trobar una indicació de GR223 que durant uns metres ens guiara, sensa perdre la mar de vista arribarem a cala Blanca un altre platja totalment turistica.


Creuam sa platja i en pocs metres ja veim sa entrada as Cami de Cavalls que ens dura fins cap d'Artruix, aquest correspon en sa ruta nº 11 de sa guia.



Ara si que comença es Cami de Cavalls en es seu estat natural, a sa pista predominan ses roques i pedres, es un tram completament pla però un poc complicat per fer-lo amb BTT, a peu com es es meu cas no te cap dificultat.






Durant es camí pasarem per una antigua casa molt derroida i un vell pou que ja no te aigua.




Alguns trams sa vegetació es molt escasa i sembla que es camí no s'acaba mai.


Arribam a sa marina de Son Oliveret aqui hi ha un poc mes de vegetació i en es fons veim es Far que poc a poc es va atracant.


Passam per es restes d'una construcció de sa guerra civil, que per sort a Menorca no es van tenir que fer servir.





En es fons ja podem veura es blanc de ses cases de s'urbanització de cap d'Artruix i es far de cada vegada es mes aprop.



Finalment hem arribat a s'urbanització i deixam de moment es Camí de Cavalls i ens dirigim cap es far.



Despres de 2:45 hores caminant, ja som as Far d'Artruix, que per cert ara apart de Far també es un bar-restaurant, però com es normal en aquesta epoca está tancat.



Aqui faix un petit descans i a caminar de nou, aquesta vegada per s'urbanització cap a Cala n'Bosch.


Pas per es Lago de Cala n'Bosch que es un port esportiu. Amb molt d'ambient en s'estiu.



Ja som a Cala n'Bosch, aqui de nou trobam ses indicacions de Camí de Cavalls apartir d'aquest punt fins arribar a Cala Galdana esta tot es GR223 perfectament senyalitzat i tot ses pistes son de terra, ja sa h'acabat trepitjar esfalt.



Es camí ens du fins sa platja de Son Xoriguer. Aqui começa sa ruta nº 12 de sa guia.



Creuam sa platja i seguim sa ruta que en aquest tram segueix sense desnivells. Algun troç te un poc de fang per donar emoció en es recorregut.


Arribam a Cala Paretjals aqui hi ha sa cova des Pardals, que hi podem entrar per una escala per es costat de sa caseta, sa cova dona a la mar i dins te un embarcadero.


Sa foto de dins sa cova esta feta un altre dia perque aquesta vegada no hi vaig entrar. Com podeu veura aquest dia hi havia bastanta mar i era espectacular ser dins de sa cova.




 Arribam a sa Cala de Son Vell, podem veura unes restes Talaiòtiques.








En aquest punt si miram enrrera es Far d'Artuix que ens seguix vigilant ha tornat a quedar petit.






Ja som as Calons dues petites platjes amb bastanta d'alga, en aquest moment son les 13:30 ja duc 4 hores i migtja caminant es hora de fer un mos i descansar una estoneta.




Amb energies renovades seguire es meu camí, nomes girar sa punta ja veig s'arenal de Son Saura, una plaja espectacular amb unes aigues blaves i transparents.


Creuam tota sa platja per s'arena.



Ara lo primer es donar sa volta a sa punta des Governador, esta plena de restes de trinxeres i nius de ametralladores, per protegir un posible desembarc en sa guerra civil.


Tot seguit trobam sa platja des Talaier, una cala mes petita però amb unes aigues igual de clares.



Apartir d'aqui es camí comença a tenir desnivells encara que no molt pronunciats.






Caminarem per es costat des penyals on es unics habitants que trobarem son ses cabres.






Despres de pujar una estona, toca devallar per arribar a Cala en Turqueta. Una altre platja preciosa.












Aqui comença sa ruta nº 13 de sa guia,  ens durà fins Cala Galdana, aquest tram deixam la mar i es penyals per anar per dins es bosc.



Aqui ja hi ha un poc mes de desnivells i finalment arribam a Cala Macarella, una de ses platjes amb mes nom de Menorca, es costat seu te Macaralleta que es una caleta mes petita.



Ara si que toca pujar, podem triar una escala de llenya o anar per es camí de Cavalls que puja paralel a s'escala, una vegada dalt tots dos donen alla mateix, jo ja que feia es camí vaig pujar per ell.


Una vegada dalt es recorregut es tot pla fins arribar a Cala Galdana.






Arribant a Cala Galdana ens dona sa benvinguda una horrible imatge de s'hotel que es va construir en el anys 70.




Ja he arribat as final des sa ruta d'avui.




Ara a fer una volte per sa platja i esperar que em venguin a cercar, a s'estiu hi ha autobusos que ens duen fins a Ferreries desde aquí. Cala Galdana te tot tipus de serveis que nomens funcionen en temporada estival.






Son les 16:00 hores he tardat 7 hores en fer tot es recorregut, sa distancia es bastant llarga però es fa molt bona de dur perque es practicament tot pla, excepta apartir de es Talier que hi ha un poc mes de desnivell.

Recomenacions dur prou aigua i menjar i disfrutar des recorregut, perque trobarem unes platjes fantastiques.

Aqui teniu es track que he pujat a Wikiloc.


8 comentaris:

cata ha dit...

Jolin, quina caminata... 3 trams, jo en tenc prou fent tram per tram.
Molt ben explicat tot es cami, gràcies.

Migue Pons ha dit...

Gracies Cata, jo es principi també feia de tram en tram, però un dia en fas 2 un altre 3 i ja està, tot es dia caminant.
Salutacions

Daniel Alcalá Almela ha dit...

Una ruta molt completa,trinxeres,cales,el far,cabres....
Espectacular la foto de dins de la cova.

Salutacions.

Migue Pons ha dit...

Gracies Dani, si que es una ruta ben variada i entretinguda.
Salutacions

Malia Vázquez ha dit...

Hola Migue, gràcies per aquestes publicacions! M'agrada caminar per es camí de cavalls en s'hivern, a vegades no és fàcil trobar es punt de sortida, ja que s'única cosa que tenc es sa guia des camí i ses ganes de caminar! Ses fotografies i explicacions ajuden un munt! Es teu blog és de moment el que he trobat a internet de més qualitat referent as Camí de Cavalls. El recomanaré!

Migue Pons ha dit...

Gracies a tu Amalia per visitar sa meva pàgina, estic content que et sigui d'ajuda.

Actualment està molt mes ben indicat que quant jo vaig fer ses primeres rutes. Però aixi i tot encara hi ha algún tram que costa trobar de on sortir si no ho saps.

De sa guia hi ha una 2ª versió que te indicades ses zones urbanes,i es veu de on sortir, jo tenc sa 1ª versió i a part de no tenir es trams urbanitzats marcats, te alguns trams que es traçat no es exactament igual.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Hola, soy un senderista montañero de Donostia que va a pasar una semanita por allá con mi pareja en el hotel Audax, y veo que esa ruta tiene muy buena pinta, he estado intentando traducir tu ruta y me ha gustado, me la voy a bajar al GPS para marcarmela, mi pregunta es si hay caminos cerrados, vallados o cercados por la zona, el resto veo bastante majo todo, alguna ruta más me sugeris?
Grasis.
Juantxo ;-)

Migue Pons ha dit...

Hola Juantxo,

Todo el recorrido del GR-223 - Cami de Cavalls, es de libre transito no encontrarás ningun camino cerrado y todas las barreras que encuentras a tu paso las puedes cruzar sin problemas, el camino actualmente está muy bien señalizado, cuando yo hice esta crónica aun no estaba terminado de señalizar, incluso lo podrias hacer sin gps ni mapa y no te perderias.

Otra ruta que te recomiendo es esta circular

http://gr223camidecavalls.blogspot.com.es/2011/01/cala-galdana-binigaus-cala-galdana.html

Tambien es muy bonita, el primer tramo discurre por el GR y la vuelta por el sendero del litoral que tambien está señalizado y va por zona maritima.

La zona norte de la isla es mas salvage, en verano es mas dura porque no tiene casi bosques y algunos tramos no hay sombra, aqui es aconsejable hacer salidas mas cortas y no a pleno sol, y sobre todo lleva agua suficiente porque no hay ninguna fuente.

Un saludo y disfruta de nuestra isla.